Kaj je float spa oz. kopel za lebdenje?

Podrobna predstatavitev

Kaj je float spa oz. kopel za lebdenje?

Float Spa s ponosom predstavlja znanstveno dokazan, časovno učinkovit način sproščanja in regeneracije iz vsakdanjika. Ledbenje (floating) je sredstvo intenzivne sprostitve, ki temelji na popolnem stanju miru, medtem ko breztežnostno ležite v kopeli.

Ugodni učinki lebdenja posnemajo tiste, ki jih najdemo tudi v naravi: Mrtvo morje v Jordaniji, ki je znano po svoji visoko koncentracijski soli, vsako leto privablja na tisoče obiskovalcev, ki se s potapljanjem v morju sproščajo in zdravijo različna bolezenska stanja.

Rezervoar za lebdenje (imenovan tudi plavajoči rezervoar ali plavajoči tank) združuje ta naravno zdravilen pojav s sodobno tehnologijo, ki je dostopna v urbanem okolju. Osnova za lebdenje je vsebnost visoke koncentracije soli v vodi, ki telesu omogoča lebdenje na površini vode v stanju brez gravitacije. Telo je v stanju breztežnosti, kabina pa opremljena z različnimi odtenki svetlobe in variacijami glasbe iz narave ustvarja atmosfero popolne sprostitve.

ZAČETKI

Koncept rezervoarja za lebdenje je izdelal ameriški nevrofizik John C. Lilly, je prav tako zgradil prvo kopel in dokazal povezavo med zavestjo in možgani. Njegova teorija trdi, da možgani, ko se z umikanjem stimulacije odpravijo vsi zunanji vplivi na okolje,  vstopijo v tako imenovano THETA stanje. Raziskavam, ki jih je opravil John C. Lilly, so sledili na univerzah, v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, ki so temeljile na oblikovanju globalne organizacije IRIS (International R.E.S.T. Investigators Society). Zdravniki in raziskovalci IRIS redno objavljajo svoje rezultate, ki tvorijo odlično delo na področju sodobne medicine.

OBRAZLOŽITEV LEBDENJA

Terapija lebdenja je močan blažilec stresa in wellness orodje, ki ponuja številne telesne in duševne koristi. Med sejo lebdenja odjemalec počiva v senzorično nadzorovanem okolju in v breztežnostnem stanju lebdi na površini, ki je nasičena z raztopino soli v vodi. Ta izkušnja je za telo in duha zelo sproščujoča in deluje pomlajevalno. Zmanjšuje škodljive stresne hormone, blaži bolečino in napetost ter spodbuja izločanje koristnih endorfinov v možganih.

Stanje, ko so med lebdenjem vsi zunanji dražljaji odstranjeni, imenujemo REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy). Človeški možgani so takrat v stanju valovanja, ki ga imenujemo tudi THETA stanje. To stanje napoči neposredno pred spanjem in je tako s fizičnega kot psihilnega vidika podobno stanju med relaksacijo, hipnozo, meditacijo, jogo in masažo.

REZULTATI LEBDENJA

Eden glavnih rezultov lebdenja je sproščanje brez učinkov gravitacije. Medtem ko ledbite, je telo zaradi visoke koncentracije soli v vodi v stanju breztežnosti, zato brez najmanjšega truda plavate oz. lebdite na površini vode. Kopel se lahko tudi zapre in tako blokira ves hrup in svetlobo, kar ustvarja atmosfero brez kakršnih koli motenj, le-ta pa rezultira v popolnem telesnem in duševnem počitku.

Manj je motenj, bolj intenzivno se telo regenerira. To breztežnostno in povsem mirno okolje sprošča možgane pred stalno nalogo usmerjanja telesa v prostoru (propriocepcije) in procesiranja vhodnih dražljajev. Z ustvarjanjem vrste nevrološkega zamika se možgani in živčni sistem samodejno preusmerijo na nalogo globoke sprostitve in ponovno vzpostavitev ravnovesja (homeostaze) v telesu in duhu.

PREDNOSTI LEBDENJA

Univerzitetne raziskave kot posledico lebdenja navajajo bistveno zmanjšanje stresnih hormonov; umiritev uma od normalne budne zavesti (beta stanje) ali hiperaktivne zavesti (gamma stanje) v bolj spročeno in meditativno stanje zavesti (theta stanje); kot tudi opaznih fizikalnih koristi za skoraj vsak organ v telesu.

Posamezno (​​lebdenje se odraža v obliki takojšnjih koristi. Škodljivi učinki stresa na telo se izničijo: napete mišice se sprostijo, možgani pa se lahko sprostijo v stanju globokega miru. Ti učinki lahko trajajo nekaj dni ali tednov, zaporedne seje lebdenja pa imajo kumulativne učinke.

KOMU JE NAMENJENO

Lebdenje se priporoča za: vse, ki si želijo počitka in sprostitve, poslovneže, študente, utrujene delavce, športnike in ljudi, ki jih težijo bolezni okostja in sklepov ter respiratorne bolezni.

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

GIVE A REPLY